بازار، گروه آب و انرژی: «مصرف ۱۲۵ میلیون لیتر بنزین در کشور به هیچ منطقی نبوده و قابل پذیرش نیست.» این بخشی از گفته های حمید حسینی عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی است که می گوید سامانه هوشمند سوخت حفره امنیتی (باگ) داشته و ممکن است که هک شده باشد. حتی این احتمال وجود دارد که برخی از افراد دارای کارت سوخت خود را دستکاری کرده و دارای سهمیه های نامحدود هستند.
سامانه هوشمند سوخت باگ داشته و ممکن است هک شده است. حتی این احتمال وجود دارد که برخی از افراد دارای کارت سوخت خود را دستکاری کرده و دارای سهمیه های نامحدود هستند
او با بیان اینکه شبکه ای از فساد در کشور شکل گرفته است، ادامه داد: اخبار منتشر شده نشان می دهد که قاچاق سوخت به صورت سازمان دهی انجام می شود و حتی مسیر های اختصاصی برای خود دارند. مگر می شود که این حجم از قاچاق توسط افراد عادی و معمولی انجام شود. باید مشخص شود که این حجم از قاچاق از نیروگاه هاست یا از جایگاه های سوخت یا پالایشگاه های کشور انجام می شود.
این کارشناس انرژی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: در حال حاضر ۲۵ میلیون خودرو در کشور وجود دارد که به طور متوسط ۳۰ کیلومتر در روز پیمایش می کنند. از طرفی بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون موتور سیکلت در کشور تردد دارند که مصرف روزانه آنها به طور متوسط یک لیتر است. با این اوصاف می توان ادعا کرد که مصرف روزانه بنزین کشور باید بین ۸۵ تا ۹۰ میلیون لیتر باشد و اینکه مصرف بنزین حدود ۱۲۵ میلیون لیتر اعلام می شود جای سوال داشته و تنها با شفاف سازی می توان دلیل آن را فهمید.
در حال حاضر ۲۵ میلیون خودرو در کشور وجود دارد که به طور متوسط ۳۰ کیلومتر در روز پیمایش می کنند. از طرفی ین ۱۰ تا ۱۲ میلیون موتور سیکلت در کشور تردد دارند که مصرف روزانه آنها به طور متوسط یک لیتر است. با این اوصاف می توان ادعا کرد که مصرف روزانه بنزین کشور باید بین ۸۵ تا ۹۰ میلیون لیتر باشد و اینکه مصرف بنزین حدود ۱۲۵ میلیون لیتر اعلام می شود جای تردید دارد
حسینی با بیان اینکه باید اطلاعات سامانه سوخت به صورت شفاف اعلام و اطلاع رسانی شود، گفت: مردم و فعالین این صنعت باید بدانند که در کدام شهرها چه میزان بنزین عرضه می شود. چه مقدار از بنزین توزیع شده در کشور آزاد و چه مقدار آن یارانه ای دولتی است؟ سهم شهرهای مرزی از مصرف بنزین چقدر است؟ چرا باید چنین اطلاعاتی که به شفاف سازی بیشتر کمک می کند، محرمانه تلقی شود؟
عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی ادامه داد: طراحی سامانه هوشمند سوخت مربوط به سال ۸۶ بوده و قدیمی است. باید مسئولین این حوزه به دنبال طراحی و پیاده سازی یک سامانه جدید با مقتضیات روز باشند.
گفتنی است که مسئولین کشور مقدار قاچاق سوخت را حدود ۱۲ میلیون لیتر اعلام می کنند. اما کارشناسان و فعالین این حوزه بر این باورند که مقدار سوختی که با خارج از مرزهای ایران قاچاق می شود خیلی بیشتر از این مقدار بوده و حتی رقم آن را حدود ۲۰ میلیون لیتر اعلام می کنند. بسیاری ارزانی را دلیل اصلی حجم بالای قاچاق سوخت به خارج از مرزهای ایرانی می دانند. جالب است که بدانید قیمت بنزین در ایران حتی از آب معدنی هم ارزانتر است. یک لیتر بنزین آزاد ۳ هزار تومان و یک لیتر آب معدنی حدود ۱۰ هزار تومان است. اما از یک سوی دیگر تجربه آبان ۱۳۹۸ نشان میدهد همگام با افزایش قیمت بنزین تورم همه کالاها و خدمات نیز با شیب زیادی افزایش مییابد. حالا باید منتظر ماند و دید دولت برای مدیریت مصرف و مقابله با ناترازی بنزین چه برنامه ای را اجرایی خواهد کرد؟
source