دو ویژگی مهم وسایل نقلیه به ویژه انواع وانت پیکاپ ها ظرفیت بارگیری و یدککشی آنهاست؛ اما این دو فاکتور به چه معنا هستند و کدامیک از آنها مهمتر است؟
زمانی که به فکر خرید خودرویی برای حمل بار و یا کشیدن تریلر هستید درک ارتباط و تفاوت ظرفیت بارگیری و یدککشی اهمیت زیادی خواهد داشت. معمولاً روی یکی از این فاکتورها بیش از دیگری متمرکز میشوند و زمانی که تریلر را به خودرو وصل کرده و راهی جاده شوند به اشتباهات خود پی میبرند. با اینکه بهترین خودروهای بازار از نظر ظرفیت یدککشی در زمینه تواناییهای بارگیری هم بسیار خوب عمل میکنند اما مواردی هم وجود دارند که در یکی از این فاکتورها بهتر عمل کردهاند. همین موقعیت باعث شده وانت پیکاپ های میان سایز امروزی بدترین ظرفیت یدککشی را در چند دهه اخیر داشته باشند.
در همین زمینه بخوانید:
باید در همین ابتدا عنوان کنیم که هم ظرفیت بارگیری و هم یدککشی به یک اندازه مهم هستند؛ اما تفاوت بین آنها چیست؟ بهطور خلاصه باید گفت ظرفیت بارگیری مقدار وزنی است که یک وسیله نقلیه میتواند حمل کند. این رقم با کسر وزن خالص خودرو از وزن ناخالص آن به دست میآید؛ اما ظرفیت یدککشی نیز به حداکثر وزن یک وسیله نقلیه و تریلر آن اشاره دارد. ظرفیت یدککشی هم با کسر وزن خالص و ظرفیت بارگیری از وزن ناخالص وسیله نقلیه محاسبه میشود. ظرفیت یدککشی بیشتر از ظرفیت بارگیری است زیرا بخش اعظم وزن یدککشی روی اکسلهای تریلر، سیستم تعلیق و لاستیکهای آن توزیع میشود.
سؤالی که پیش میآید این است که وزن تریلر چگونه روی ظرفیت بارگیری تأثیر میگذارد؟ باید گفت وزن ناخالص وسیله نقلیه بر اساس تجهیزات آن محاسبه میشود و بنابراین اکسلها، لاستیکها، فریم، سیستم تعلیق و… روی آن تأثیر دارند. وزن خالص هم به وزن وسیله نقلیه در زمان خالی بودن آن اشاره میکند به این معنی که هر چیز اضافه شده به وسیله نقلیه از جمله تجهیزات اضافی، سوخت، ابزارها، وسایل قابلحمل، سرنشینان و… به عنوان وزن بارگیری در نظر گرفته خواهند شد. خودروسازان معمولاً ظرفیت بارگیری وسیله نقلیه را در دفترچه راهنمای خودرو و با بر روی برچسب در بدنه نصب میکنند. البته از آنجایی که وزن هر چیزی به عنوان بار خودرو در نظر گرفته میشود بنابراین شما نمیتوانید درست به اندازه عددی که در دفترچه راهنما نوشته شده بار حمل کنید چراکه مجبور هستید وزن راننده و سوخت را هم در نظر بگیرید.
وضعیت مشابهی در هنگام یدککشی نیز وجود دارد. یدککش رایجی که رانندگان استفاده میکنند معمولاً ۱۰ تا ۱۵ درصد وزن بارگیری را روی توپی تریلر در بخش عقب وسیله نقلیه قرار میدهد. زمانی که یک تریلر با وزن ۱۳۶۰ تا ۱۸۱۵ کیلوگرم را میکشید، نیروی حدود ۲۷۰ کیلوگرمی به بخش جلوی تریلر وارد میشود. این مقدار نیرو یا وزن به عنوان میزان بارگیری در نظر گرفته میشود چراکه به هر صورت توسط وسیله نقلیه حمل میشود؛ اما چگونه ظرفیت یدککشی ایده آل وسیله نقلیه را محاسبه کنیم؟
معمولاً سؤالات مربوط به ظرفیت بارگیری و یدککشی یک وسیله نقلیه زمانی مطرح میشوند که مالکان به دنبال خرید یک تریلر سنگین از جمله کمپر، قایق یا تجهیزات مشابه هستند. واضح است که اطلاع از چنین ویژگیهایی برای خریداران حیاتی خواهد بود چراکه در صورت عدم انتخاب وسیله نقلیه مناسب خطرات زیادی جان سرنشینان را تهدید خواهد کرد. در ادامه میخواهیم ظرفیت یدککشی یک وانت پیکاپ نیم تنی استاندارد را بررسی کنیم. ما در این مثال فورد F-150 سوپر کروکب FX4 مدل ۲۰۲۱ مجهز به پیشرانه ۸ سیلندر ۵ لیتری را در نظر میگیریم. برای این خودرو پکیج بارگیری هوی دیوتی و یدککشی تریلر مکس وجود دارد. فورد میگوید وانت موردبحث وزن ترکیبی ناخالص ۳۵۶۰ کیلوگرمی و ظرفیت یدککشی ۵۸۹۷ کیلوگرمی دارد. برای محاسبات این چنینی بهتر است همواره ۱۰ درصد ارقام کمتری را در نظر بگیرید و به این ترتیب ۹۰ درصد ظرفیت یدککشی ۵۸۹۷ کیلوگرمی را محاسبه میکنیم که به معنی حداکثر ظرفیت یدککشی ۵۳۰۷ کیلوگرمی است.
اما آیا این ونت میتواند یک کمپر با وزن ۵۳۰۷ کیلوگرم را بکشد؟ باید در نظر داشت که وزن کمپر معمولاً بهصورت وزن خشک اعلام میشود و شامل آب موجود در تانکها و یا سایر تجهیزات لازم برای سفر نیست؛ بنابراین در نظر میگیریم کمپر وزن خشک حدود ۴۵۳۵ کیلوگرمی داشته و داخل آن نیز وسایلی به وزن حدود ۷۷۰ کیلوگرم حمل میشود. برای یدککشی ایمن، توزیع وزن در تریلر اهمیت زیادی دارد. با اینکه قرار دادن ۱۰ تا ۱۵ درصد وزن تریلر روی بخش جلوی آن ایده آل است اما نباید در این کار زیادهروی کرد زیرا فشار زیادی به فریم جلویی تریلر وارد میکند. از طرف دیگر وزن بیش از حد روی اکسل عقب تریلر میتواند باعث انحراف آن و از دست رفتن کنترل وسیله نقلیه شود.
با اینکه تریلر بارگیری شده ۵۳۰۷ کیلوگرمی در محدوده ایمن حداکثر ظرفیت یدککشی ما قرار دارد اما باید ظرفیت بارگیری وانت پیکاپ فورد را نیز در نظر بگیریم. در مثال ما، وانت فورد ظرفیت بارگیری ۱۲۰۲ کیلوگرمی دارد که با در نظر گرفتن حاشیه ایمن ۱۰ درصدی به رقم ۱۰۸۲ کیلوگرم میرسد. اگر ۱۵ درصد وزن تریلر ۵۳۰۲ کیلوگرمی روی بخش جلوی آن قرار گیرد، این بخش و در واقع خود خودرو وزن ۷۹۶ کیلوگرمی را تحمل میکند. به این ترتیب حدود ۲۸۶ کیلوگرم هم برای حمل سرنشینان و تجهیزات دیگر در خودرو باقی میماند. با این رقم میتوانیم ۴ سرنشین با وزن متوسط هریک ۶۸ کیلوگرم و برخی تجهیزات سبک را حمل کنیم.
source