کشور چین در نمایشگاه هوایی ژوهای ۲۰۲۴ از جنگنده نسل ششم خود با نام امپراتور سفید رونمایی کرد اما آیا تولید چنین محصولی واقعیت دارد؟
نمایشگاه هوایی ژوهای ۲۰۲۴ میزبان جنگندههای بسیاری بود اما جنگندهای به نام امپراتور سفید توجه بسیار زیادی را به خود جلب کرد چراکه برای اولین بار عنوان جنگنده پنهانکار نسل ششم را به خود اختصاص داده است. با افزایش تنشها بین چین و آمریکا، رونمایی از نسل بعدی یک جت جنگنده بیشک بحثها و نگرانیهای زیادی را به وجود خواهد آورد. البته امپراتور سفید هنوز عملیاتی نشده و در نمایشگاه هوایی ژوهای تنها نسخه اولیه و ماکت آن در معرض دید عموم قرار داده شده است.
جنگنده نسل ششم چین در صورتی که عملیاتی شود تواناییهای پنهانکاری بسیار بهتری نسبت به پیشرفتهترین محصولات فعلی خواهد داشت. این جت که در پروژهای به نام پروژه نانتیانمن توسعه یافته قادر است در جو زمین و احتمالاً در فضا حرکت کند. طرح رونمایی شده از امپراتور سفید تمرکز ویژهای روی آیرودینامیک و پنهانکاری داشته و از متریال جاذب رادار، سیستم هوش مصنوعی، بخشهای حاوی موشک داخلی و هزینههای سرویس و نگهداری سادهتر سود برده است. جنگندههای فعلی توانایی حضور در فضا را ندارند و به خاطر طراحی و تواناییهای محدود خود نمیتوانند به چنین ارتفاعی برسند. البته باید گفت قبلاً نیز برنامههایی برای حضور جنگندهها در فضا وجود داشته اما فعلاً هیچ شرکتی نتوانسته چنین دستاوردی را به نام خود ثبت کند. البته آمریکا نمیتواند چنین ادعاهایی را به ویژه از طرف کشوری همچون چین نادیده بگیرد و قطعاً تمهیداتی برای مقابله با رقیب بزرگ خود در نظر خواهد گرفت.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در نمایشگاه ژوهای، انتظار میرود پروتوتایپ امپراتور سفید تا سال ۲۰۲۸ ساخته شده و طرح آن تا اواخر دهه جاری میلادی نهایی شود. اگرچه تا رسیدن به چارچوب زمانی موردبحث مدت زیادی باقی مانده اما تلاشهای چین برای تولید جنگنده نسل ششم پنهانکار در دورانی که آمریکا درگیر برنامه نسل بعدی تسلط هوایی NGAD خود است کاملاً مهم جلوه میکند. نیروی هوایی آمریکا هماکنون مشغول توسعه جنگنده نسل ششم است و در طول ۵ سال آینده ۲۰ میلیارد دلار را صرف آن خواهد کرد. هماکنون آمریکا میخواهد تا سال ۲۰۳۰ جنگنده جدیدی را جایگزین F-22 کند. با اینکه قرار شده پیشرانه پیشرفته و قدرتمند XA100 برای جتهای جدید آمریکا در نظر گرفته شود اما مشخص نیست که جنگنده این کشور آماده پرواز در فضا باشد. نکته مهم اینکه پیشتازی چین در رقابت تولید جنگنده نسل ششم بیشک نگرانی مقامات آمریکایی را در پی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: F22 رپتور در برابر چنگدو J20، کدام جنگنده در پنهانکاری بهتر است؟
در حال حاضر بهصورت رسمی تائید نشده که آیا امپراتور سفید راهی خط تولید خواهد شد یا خیر اما اعلام برنامههای این کشور برای تولید جنگندهای با توانایی شلیک از فضا و همچنین بهکارگیری سلاح مافوق صوت شاید دورنمایی فراتر از سال ۲۰۳۰ میلادی داشته باشد. گفته شده برنامهریزان نظامی غربی قبلاً استراتژیهای دفاعی خود را پس از دیدن تکنولوژیها و چارچوبهای زمانی کشور چین تغییر دادهاند. باید منتظر ماند و دید سرنوشت جنگنده نسل ششم چین چه خواهد بود و واکنش کشورهای غربی به آن چیست.
source