Wp Header Logo 1501.png

امید محمدی؛ بازار: بحران تایر در ماه های پایانی سال جدی تر می شود، همزمان با چالش های کمبود انرژی، عدم تخصیص ارز و رشد نهاده های تولید؛ وزارت صمت به عنوان متولی صنایع وابسته خودروسازی، توجه به حل بحران های تولیدکنندگان به ویژه «تایرسازان» را فراموش کرده است. تایر به عنوان کالای استراتژیک در صنعت خودرو محسوب می شود که هر گونه ضعف در تولید و عرضه این محصول، حمل و نقل را دچار معضل خواهد کرد. باتوجه به اینکه حدود ۲ ماه تا پایان سال جاری باقی مانده است، جهت بررسی وضعیت تولید و عرضه تایر به بازار با جمال میرزایی، عضو انجمن صنفی صنعت تایر ایران و مدیرعامل گروه صنعتی بارز، به گفت‌ و گو پرداختیم؛

* خودروسازان و قطعه سازان از خرید ارز با قیمت بیشتر از ۶۵ هزار تومان خبر می دهند، تایرسازان ارز را به چه نرخی خریداری می کنند؟

در حال حاضر تایرسازان کشور ارز را با قیمت ۶۷ هزار تومان خریداری می کنند، روند تامین ارز برای تولیدکنندگان لاستیک خودرو نسبت به گذشته سخت تر شده است. این افزایش نرخ ارز توام با رشد هزینه مواداولیه اثر منفی ۳۵ درصدی روی قیمت تایرهای تولیدی داشته، در شرایط فعلی تایرسازان وضعیت نامطلوبی دارند.

صنعت تایر سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون یورو نیاز ارزی دارد، از این مقدار حدود ۱۵۰ میلیون یورو تاکنون تامین شده است

* براساس آمار تولیدکنندگان تایرخودرو سالانه ۲۵۰ میلیون یورو نیاز ارزی دارند، در سال جاری چه مقدار از این ارز برای تولیدکنندگان تامین شده است؟

صنعت تایر سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون یورو نیاز ارزی دارد، از این مقدار حدود ۱۵۰ میلیون یورو تاکنون تامین شده است. براساس اعلام وزارت صمت صنعت تایر در قیاس نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۵ درصد ارز کمتر ارز دریافت کرده است. از سوی تایرسازان با بانک ها نیز دچار چالش شدند؛ زیرا ارز تخصیص یافته در زمان مقرر به تولیدکنندگان تحویل داده نمی شود. علیرغم اینکه ریال تولیدکنندگان تایر در بانک ها تامین است، اما تخصیص ارز به صنعت تایر انجام نشده و نمی توان در این خصوص شکایت یا پیگیری انجام داد.

* باتوجه به افزایش قیمت ارز و نهاده های تولید، نرخ تایرهای تولید داخل اصلاح شده است؟

باتوجه به اینکه صنعت تایر کشور ارز را با نرخ آزاد تهیه، قیمت مواداولیه افزایش و هر روز شاهد رشد قیمت ها هستیم. به عنوان مثال محصولات پتروشیمیایی طی یک ماه گذشته ۳ مرحله افزایش قیمت را تجربه کرده است. به بیانی بهتر هیچ گونه نظارت یا کنترل روی نرخ مواداولیه نیست، هرچند ورودی های این صنعت نیز افزایش یافته اما تولیدکنندگان تایر خواستار اصلاح قیمت ها هستند. صنعت تایر هیچ یارانه ای از دولت بابت تهیه ارز دریافت نمی کند، از همین رو باید قیمت گذاری دستوری حذف شود.

کمبود انرژی درحال نابودی تایرسازان است، برق و گاز تولیدکنندگان لاستیک خودرو محدود شده است

* صنعتگران در حال حاضر بحران انرژی را تجربه می کنند و برنامه های تولید از این بابت با چالش ایجاد شده، تایرسازان چه معضلاتی در این خصوص دارند؟

کمبود انرژی درحال نابودی تایرسازان است، برق و گاز تولیدکنندگان لاستیک خودرو محدود شده است. در واحدهای گروه صنعتی بارز مجبور به استفاده از مازوت برای بویلرها شدیم تا بتوانیم برنامه تولید را حفظ کنیم. اما این سوخت مشکلاتی ایجاد و تامین آن چالش برانگیز شده است. همزمان با این موضوع موتورهای دیزلی را برای تامین برق استفاده کردیم، اما برای تامین سوخت آن ها نیز دچار دردسرهای شدیم. تمام این مسائل منجربه افت تولید تایر طی یک ماه گذشته است.

* پیشتر به افت تولید تایر اشاره کردید، این افت در گروه صنعتی بارز چقدر بوده است؟

گروه صنعتی بارز به طور متوسط حدود ۸ درصد افت تناژ در ماه گذشته را تجربه کرده است، علیرغم اینکه سعی کردیم از ظرفیت دیزل و سوخت های جایگزین استفاده کنیم، ولی این کاهش تولید ایجاد شد.

نگرانی تولیدکنندگان تایر این است که طی دو ماه آینده زمینه قاچاق تایر به بیرون کشور فراهم شود

* باتوجه به مشکلات عدیده تولید تایر در کشور، بازار لاستیک خودرو در دوماه باقی مانده تا پایان سال جاری چه شرایطی را تجربه خواهد کرد؟

نگرانی تولیدکنندگان تایر این است که طی دو ماه آینده زمینه قاچاق تایر به بیرون کشور فراهم شود، در خارج کشور نرخ مبادله تایر ارز ۸۲ هزار تومان است. بنابراین سرکوب قیمت تایر در بازار داخل احتمال احتکار یا قاچاق آن به خارج کشور را افزایش می دهد. اگر نرخ تایر خودرو برای عرضه واقعی نشود، باید احتمال ایجاد بحران در پایان سال برای این محصول در بازار را توسط سودجویان و دلالان در نظر داشت. این موضوع در کنار تورم و رشد هزینه های تولید ضربه ای جدی به صنعت تایر وارد می کند.

source

separjelo.ir

توسط separjelo.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *