جهان صنعت نیوز، دونالد ترامپ از آغاز دور دوم ریاستجمهوری خود، از ژانویه ۲۰۲۵، مواضع شدیداللحنی را علیه ایران اتخاذ و تهدیدهای نظامی را به بخشی جداییناپذیر از سیاست خارجی خود تبدیل کرده است. رئیس جمهور آمریکا در تازهترین اظهارات خود در خصوص ایران، ۳۰ مارس (۱۰ فروردینماه) تهدید کرد: «اگر توافق جدیدی بر سر برنامه هستهای حاصل نشود، ایران را بمباران خواهیم کرد، بمبارانی که مانند آن را هرگز ندیدهاند». این موج جدید تهدیدها، نگرانی کشورهای منطقه به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس را به همراه داشته است که به گفته روزنامه انگلیسی گاردین، در صدد هستند تا این نگرانی و مخالفت خود با اقدام احتمالی ترامپ را به گوش کاخ سفید برسانند.
«صباح زنگنه»، نماینده پیشین ایران در سازمان همکاری اسلامی و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در ارزیابی این تهدیدها و تبعات آن بر منطقه گفت: تهدیدهای آمریکا مبنی بر وجود گزینه نظامی علیه ایران همواره وجود داشته و پس از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید آمریکا بار دیگر افزایش یافته است. این در حالی است که جامعه بین الملل و همچنین کشورهای منطقه به این واقعیت واقف شده اند که هرگونه حمله نظامی و افزایش سطح تنش در منطقه به نفع هیچ کدام از این کشورها نخواهد بود و به همین دلیل نیز همه این کشورها سعی میکنند هر کدام به نحوی نگرانی خودشان را ابراز کنند و این نگرانی ها طبعا نگرانی های عمومی هستند که میتوانند به ایالات متحده نیز از طریق اخلالی که در بازار انرژی ایجاد می شود، ضربه بزند.
وی افزود: بنابراین همه نگران هستند و این نگرانی نیز به حق است. به نظر میرسد در تحلیل نهایی، آمریکایی که با مشکلات متعدد به ویژه در فضای بینالمللی ناشی از تصمیمات اقتصادی کاخ سفید روبروست، برای پیشبرد کارهای خودش در حوزه های مختلف، به ایجاد یک شوی تبلیغاتی و فضاسازی نیاز دارد چرا که ترامپ به جای اینکه بتواند اوضاع اقتصادی ایالات متحده را سروسامان بدهد، با تصمیمات خود موجب ایجاد تشتت بیشتر در این کشور شده است. بنابراین تصمیمات بحران ساز ترامپ روز به روز مشروعیت خود را هم در فضای داخلی و هم نظر بینالمللی از دست میدهد.
زنگنه تاکید کرد: کشورهای متحد آمریکا در منطقه نیز به شدت از این رفتار غیر منطقی و غیر عقلایی رئیسجمهور آمریکا ناراضی هستند و از سوی این تصمیمات احساس خطر جدی میکنند. اگر امروز خاورمیانه را به بشکه باروت تشبیه کنیم؛ این بشکه باروت با هر اقدام نسنجیده منفجر خواهد شد و تبعات آن که بیشتر متوجه صادرات انرژی از این منطقه است، کل جهان را تحت تاثیر قرار میدهد و آمریکا هم به نوبه خود آسیب خواهد دید. این موارد است که موجب میشود تا این تهدیدها بیشتر از جنبه تبلیغاتی و نگاه کاسب کارانه ترامپ مورد ارزیابی قرار بگیرد.
این تحلیلگر مسائل منطقه در پاسخ به این سوال که نگرانی رهبران کشورهای منطقه از اقدام نظامی احتمالی آمریکا علیه ایران که بصورت شفاف، نخستین بار از سوی نخست وزیر قطر مطرح شد و پس از آن نیز رسانههایی همچون گاردین از مخالفت عربستان و امارات با آن خبر دادند، تا چه میزان میتواند در جهت لابی علیه جنگ و ماجراجویی در منطقه مورد توجه قرار بگیرد، گفت: اینگونه به نظر میرسد که تاثیر بالایی خواهد داشت چرا که ترامپ در صدد است تا از طریق کشورهای همسایه ما نیز اوضاع اقتصاد آمریکا را بهبود ببخشد و عدم همراهی این کشورها مقاصد کاخ سفید را دچار خلل میکند؛ بنابراین این اظهارات، دیدگاه ها و رایزنی ها موجب ایجاد نوعی از بازدارندگی علیه هر اقدام ماجراجویانه خواهد شد.
منبع: ایرنا
سیاسی
source