استفاده از داروهای لاغری طی سالهای اخیر، گسترش زیادی داشته است. برخی افراد نیز داروهای ضددیابت مانند متفورمین را با هدف کاهش وزن مصرف میکنند. با این حال، مصرف داروهای ضد دیابت در راستای لاغرشدن، دارای شرایطی خاص است و گاه مضراتی نیز به دنبال دارد.
استفاده از داروهای لاغری برای کاهش وزن به شرایط فرد بستگی دارد. داروهای ضد دیابت و کاهنده وزن از طریق «کاهش اشتها»، باعث لاغری و کاهش وزن میشوند و مصرف آنها کنار رژیم غذایی و فعالیت بدنی موثر است. نکته اصلی این است که کاهش وزن با داروهای ضد دیابت بدون رژیم و ورزش معمولا موثر نیست!
موارد ممنوعیت مصرف
مصرف این داروها در افراد چاق به منظور کاهش وزن، به شرایط فرد بستگی دارد و حتما باید زیر نظر پزشک صورت گیرد. مصرف این داروها به صورت تزریقی و زیرجلدی به صورت روزانه است و در زمان بارداری و شیردهی توصیه نمیشود. همچنین در افرادی که پانکراتیت حاد (التهاب لوزالمعده) یا کسانی که سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان تیروئید دارند، ممنوع است.
عوارض مصرف داروهای ضد دیابت با هدف لاغرشدن
از جمله عوارض داروهایی که با هدف کاهش وزن مصرف میشوند میتوان به تهوع، استفراغ و اسهال اشاره کرد که به صورت خفیف یا متوسط بروز میکنند.
اما این داروها عوارض جدی دیگری نیز دارند که البته کمتر شایع هستند. از جمله، التهاب لوزالمعده، بیماری کیسه صفرا (سنگ کیسه صفرا و التهاب کیسه صفرا) و نارسایی کلیه از جمله عوارض خطرناک و کمتر شایع داروهای ضد دیابتی و کاهنده وزن است.
بزرگسالانی که BMI بالا دارند یا به بیماریهایی مثل فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و چربی خون بالا مبتلا هستند، باید این داروها را زیر نظر پزشک با هدف کاهش وزن، انتخاب کنند.
همچنین باید توجه داشت، بیماران دیابتی که همزمان با لیراگلوتاید و انسولین از داروهای کاهنده وزن استفاده کنند، ممکن است دچار افت قند خون شوند.
الهه فلاحی، دکتری ژنتیک پزشکی و دستیار فوق تخصص سرطان خون و سرطان بالغین
source